Over

Peter de Boer woont in Emmen, waar hij na zijn studie Nederlands als docent werkte.

In de jaren ’80 hield hij zich intensief bezig met de fotografie, maar hij verlegde in de jaren ’90 zijn interesse naar het schilderen vanwege de veel grotere vrijheid en directheid van afbeelden.

Hij werkt voornamelijk  met olieverf en acryl. De onderwerpen die hem bezighouden zijn landschappen, mensen en stadstaferelen, maar de grote constante in zijn werk is toch wel het landschap (in ruime zin). Vooral het zuidelijke (Frankrijk, Spanje en Italië ) heeft zijn voorkeur, maar ook reizen naar de VS of Indonesië zijn inspirerend.

Zijn schilderijen zijn niet duidelijk in te delen bij een bepaalde stroming. Ze zijn nooit een puur realistische afbeelding, maar ook niet puur abstract. Het spannende werkterrein ligt voor hem op de schaal tussen realisme en abstractie. Soms doen ze impressionistisch aan en is het licht heel belangrijk, maar even vaak gaan ze in de richting van het abstracte, waarbij toch altijd de werkelijkheid het uitgangspunt blijft. Een inspiratie voor hem zijn bijvoorbeeld schilders als Otto de Kat en vooral Wim Oepts.

De stijl van schilderen is ‘los’ en ook het kleurgebruik is tamelijk vrij. Het gaat hem niet om een precieze weergave van een bepaalde plek, maar meer om de sfeer ervan, die vooral door het kleurgebruik versterkt wordt.

Interview

Lees hier een interview met Peter de Boer over zijn werk.